2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szökőár Indonéziában: minimum 47 áldozat

2006. július 17. 19:17, utolsó frissítés: 19:17

Legalább negyvenhét ember meghalt a Jáva partvidékén hétfőn végigsöpört kétméteres szökőárban, amely jelentős károkat okozott szállodákban, éttermekben és lakóházakban is az Indonéziához tartozó szigeten – közölték szemtanúk, helyi tisztségviselők.

A Jáva nyugati partján lévő Pangandaran üdülőhelyen legalább 37 halottat követelt a természeti csapás, de a veszteségmérleg még korántsem végleges. További egy személy haláláról számoltak be a helyi hatóságok a 100 kilométernyire keletre fekvő Puring-öbölből, ahol 19 ember eltűnt. Két másik tengerparti térségben 9 személy vesztette életét.

Hatta Radjasa indonéz közlekedési miniszter arra szólította fel a fenyegetett partvidék lakosságát, hogy vonuljon biztonságos helyre. az ott tartózkodókat, hogy pánik nélkül, fegyelmezett rendben távozzanak a térségből. A külföldi és helyi turisták körében egyaránt népszerű Pangandaran üdülőhelyen az emberek a környék dombjaira menekültek. Egy szemtanú elmondta, hogy a strandon lévő épületek romba dőltek. A kikötőben horgonyzó hajókat a szállodaépületeknek repítették a partra zúduló árhullámok.

A földmozgás epicentruma 48 kilométeres mélységben volt az Indiai-óceánban, a tengerfenék alatt, Jáva nyugati partjától 240 kilométerre délnyugatra. Egyes szeizmológiai állomások szerint ereje a Richter-skálán mérve 5,5-ös volt, más mérések alapján 6,8 vagy akár 7,7-es erősségű is lehetett. Tulajdonképpen három egymást követő, Richter-skálán mérve 5,5, 6,1, illetve 7,2-es erejű földlökés követte egymást.

Előzőleg a csendes-óceáni cunamielőrejelző központ szökőárriadót rendelt el Jáván, az ausztráliai Karácsony-szigeten és az indiai Nikobár-szigeteken a nagy erejű földrengés miatt, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában is érezni lehetett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS