2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

London 7/7: vizsgálják a hátizsákosokat a terror-évfordulón

2006. július 07. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

A szokásosnál érezhetően kisebb volt a zsúfoltság és jóval nagyobb a biztonsági készültség a péntek reggeli csúcsforgalomban, a tavalyi merényletsorozat első évfordulóján a londoni metrón. Ugyanaznap a Scotland Yard főparancsnoka további támadások megkísérlését valószínűsítette.

Az évforduló délelőttjén minden nagyobb londoni metró- és vasútállomáson jól látható volt a fegyveres rendőri jelenlét, a hátizsákkal utazókat rendre megállították és csomagjuk tartalmát átvizsgálták.

A Circle Line-on, az egyetlen olyan londoni metróvonalon, amely a metróban elkövetett robbantássorozat mindhárom érintett állomásán – Liverpool Street, King's Cross, Edgware Road – keresztülhalad, péntek reggel jól érzékelhetően kisebb volt a zsúfoltság, mint máskor. A Londonba bevezető utakon ugyanakkor jóval nagyobb volt a gépkocsiforgalom, mint általában, jelezve, hogy sokan ezen a napon inkább nem használták a londoni tömegközlekedést.

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka egy pénteki BBC-interjúban azt mondta: a rendőrség "tudja", hogy lesznek még támadási kísérletek. Részletek nélkül hozzátette, hogy a Scotland Yard a tavalyi merényletek óta már három újabb próbálkozást hiúsított meg.

Péntek reggel, az első pokolgép felrobbantásának idején megemlékezést tartottak a legsúlyosabban érintett állomáson, a King's Crosson, ahol tavaly 26-an haltak meg július 7-én. A négy öngyilkos merénylő brit állampolgárságú muszlim volt, akik hátizsákokba rejtett bombákkal három metrószerelvényt és egy londoni emeletes városi buszt robbantottak fel, 56 embert megölve, mintegy 700-at súlyosan megsebesítve. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS