2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vettek Kínában egy kényszer-áttelepítésről riportot készítő német újságírót

2006. július 06. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

Őrizetbe vettek Kínában egy német újságírót "illegális interjúkészítés" miatt. A távol-keleti ország Jünnan tartományának egy kis falujában a helyi rendőrőrsre kísérték be a Die Zeit pekingi tudósítóját. Azt követelik tőle a helyi hatóságok, hogy adja át nekik azt az anyagot, amelyet egy helyi gátépítés előkészületeiről, a helyi lakosok egy részének ezzel összefüggő kényszer-áttelepítéséről összegyűjtött, vagy semmisítse meg jegyzeteit és filmre vett anyagait.

Kínában minden interjúkészítéshez a helyi hatóságok sajtóügyekért felelős illetékesének írásos engedélye szükséges. Az engedélyezett interjúk készítésekor rendszerint jelen van egy megbízott a nyilatkozó munkahelyének vagy iskolájának pártszervezetéből.

A közeli Nu folyón, amely a Világörökség része, 13 duzzasztógát épül, és a megemelkedő vízszint több falvat elönt. A gátak a tervek szerint nagyobb teljesítményt nyújtanak majd a villamosenergia termelésében, mint a Jangce folyón felépített, Három Szurdok nevű hatalmas gát.

A terv ésszerűségét még Pekingben is vitatják, külföldön pedig egész mozgalom alakult a terv meghiúsítására. A Kína Grand Canyonjaként emlegetett térség több mint hétezer növényfaj és 80 ritka vagy veszélyeztetett állatfaj otthona, a világ legváltozatosabb ökoszisztémáinak egyike. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS