2019. aug. 26. hétfőIzsó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rakétaügy: gyorsítják a közös amerikai-japán védőpajzs fejlesztését

2006. július 06. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

Megaláztatás az észak-koreai rakétakísérlet-sorozat a dél-koreai kormány számára, amely évek óta próbálja meggyőzni a világot Észak-Koreával kapcsolatos megbékélési politikájának hatékonyságáról – vélekedett csütörtöki vezércikkében a Dzsung Ang Ilbo című dél-koreai lap. A szerző szerint a kormánynak keményebb politikát kellene folytatnia Phenjannal szemben, olyat, amely közelebb áll Washingtonéhoz és Tokióéhoz.
Ide kapcsolódik, hogy Japán felgyorsítja az Egyesült Államokkal közös rakétaelfogó rendszerének létrehozását – jelentette be csütörtökön a japán Nemzetvédelmi Hivatal vezérigazgatója, Nukaga Fukusiro (vagyis a védelmi miniszter).

Észak-Korea szerdán hajtott végre kísérletsorozatot több, különféle hatótávolságú rakétával, köztük egy Taepodong-2 interkontinentális ballisztikus rakétával. A kísérletben indított rakéták mindegyike a Japán-tengerbe csapódott be.
Korábban 1998 nyarán váltott ki nemzetközi riadalmat és tiltakozásokat egy hasonló kísérlet, amelyben egy nagy hatótávolságú Taepodong-1 átszállt Japán területe fölött, mielőtt a Csendes-óceán vizébe csapódott volna. Japán azóta dolgozik az amerikaiakkal karöltve egy rakétavédelmi pajzs kutatási és fejlesztési programján. Tokió és Washington között megállapodás jött létre a múlt hónapban ellenrakéták (közkeletű megnevezésükkel "elfogórakéták") rendszerének kifejlesztéséről. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS