2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU-elnökségtől kéri az MVSZ a Benes-dekrétumok hatálytalanítását

2003. február 13. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

Az Európai Parlament (EP) luxemburgi székhelyű Panaszbizottságának vezetője Helmut Betz levélben értesítette Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnökét, hogy a bizottság 2003. január 27-én iktatta a világszövetség beadványát, amelyben a szervezet hivatalosan kérte: az EU intézményei vessék latba tekintélyüket annak érdekében, hogy Szlovákia helyezze hatályon kívül a Benes-dekrétumokat. Ez az MVSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből derül ki.

Az MVSZ az Európai Parlament elnökéhez Pat Cox-hoz még 2002. októberében juttatta el beadványát. Az EP elnöke ezt követően november elején ismerte el először, hogy Szlovákia esetében is meg kellene vizsgálni a Benes-dekrétumok továbbélését. Az iktatásról szóló értesítés után – így a közlemény – Patrubány levélben kérte a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyeztetését az EU soros elnökségét ellátó Görögország külügyminiszterétől, George Papandreu-tól.

Az MVSZ tavaly novemberben adott ki angol-francia-német-olasz nyelvű fehér könyvet olyan dokumentumokkal, melyek a szövetség szerint bizonyítják, a Benes-dekrétumok Szlovákiában még ma is kifejezetten rontják a szlovákiai magyarok esélyegyenlőségét, az ország európai uniós csatlakozásának küszöbén – áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS