2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét ballisztikus rakétát lőtt fel Észak-Korea

2006. július 05. 12:31, utolsó frissítés: 12:33

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea helyi idő szerint szerdán délután – közölte a japán nemzetvédelmi hivatal. A rakéta mintegy hat percen át repült, miután közép-európai idő szerint 10:22-kor fölbocsátották. A becsapódás helyszínét a forrás nem közölte, és a rakéta típusa sem ismeretes. A nemzetközi elítélés ellenére ez volt Észak-Korea hetedik rakétaindítása szerdán, az eszközök többsége Japán partjaitól körülbelül 800 km-re csapódtak a tengerbe.

A kísérleteket az ország "szuverenitási kérdésnek" tekinti – így nyilatkozott szerdán japán újságírók előtt Phenjanban az észak-koreai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. Phenjan részéről ez volna az első beismerés a rakétakísérletek végrehajtásáról.

A Rodong Szinmun, a Koreai Munkapárt hivatalos lapja szerdai számának vezércikkében azt fejtegette, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság "a maga meggyőződése szerinti forradalmi útját járja, és még az imperialista Egyesült Államok számára is legyőzhetetlen katonai erővel rendelkezik". A rakétatesztekről a lap sem tett említést.

A kísérlet tárgya, a Taepodong-2 ballisztikus rakéta a dél-koreai védelmi minisztérium becslése szerint egytonnás terhet képes eljuttatni maximum 6700 kilométeres távolságra, ez elegendő lehet arra, hogy elérje Alaszkát vagy Hawaiit. A szakértők nagyon eltérő becsléseket adnak a fegyver képességeiről.

Az Amerikai Természettudósok Szövetsége például maximum 4300 kilométeresre teszi a hatótávolságát, a globális biztonság kérdéseivel foglalkozó Globalsecurity.org honlapon publikáló szakértők szerint ez elérheti a 15 ezer kilométert is. Mivel hivatalos észak-koreai bejelentés nincs e rakétáról, és megbízható hírszerzési adatok sem állnak rendelkezésre, minden Nyugaton közölt adat nagyrészt csak találgatás.

A kísérletekkel az ország kétoldalú tárgyalások megkezdésére szeretné kényszeríteni az Egyesült Államokat – vélik dél-koreai elemzők, mert Észak-Korea csalódott a atomprogramjáról szóló, már csaknem három éve húzódó többoldalú tárgyalásokban.

Az eddigi tárgyalási fordulók tanulsága azonban az, hogy míg Japán felsorakoztatható Amerika mögé, Kína és Dél-Korea nem, mert mindketten inkább a megegyezés-megbékítés politikáját szorgalmazzák. Az elszigetelt sztálinista rendszer mellesleg arra is felhasználja nukleáris képességét, hogy atomfenyegetéssel gazdasági engedményeket csikarjon ki a külvilágtól. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS