2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tálibok megerősödtek katonailag egy amerikai tábornok szerint

2006. június 29. 15:18, utolsó frissítés: 15:18

Az afganisztáni kormány és az országban állomásozó amerikai katonaság ellen hadat viselő tálibok megerősödtek, módszereik kifinomultabbakká váltak, s a szomszédos Pakisztánból irányítják műveleteiket - jelentette ki csütörtökön egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson az Afganisztánban lévő amerikai haderő egyik parancsnoka.

Karl Eikenberry
altábornagy szerint négy évvel a hatalomból történt elűzésük után a tálibok ereje az ország déli részén nagyobb, mint volt, s az ország más részein is sikerült konszolidálniuk helyzetüket. "Olyan ellenséggel nézünk szembe, amely képes hatékonyan működni a határ mindkét oldalán. Vannak körzetek, amelyekben megvetette a lábát, s onnan indítja hadműveleteit ellenünk és az afgán hadsereg ellen" - mondta a tábornok.

Mary Beth Long, a washingtoni védelmi minisztérium nemzetközi biztonsági ügyekért felelős főcsoportfőnöke megerősítette a törvényhozóknak, hogy júliusban a NATO átveszi az Egyesült Államoktól a dél-afganisztáni katonai műveleteket, s egy későbbi, konkrétan meg nem jelölt időpontban a NATO-é lesz a katonai irányító szerep Afganisztánban. A tervezett szerepcsere eredményeként az Egyesült Államok hazavezényelheti a közép-ázsiai országban tartott 23 ezer katonája egy részét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS