2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csökken a népesség, Putyin hazahívja az exszovjet oroszokat

2006. június 28. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

Az oroszországi természetes népszaporulat drámai csökkenésének ellensúlyozását szolgáló tervet hagyott jóvá hétfőn Vlagyimir Putyin elnök: a Kreml hazavárja a volt szovjet köztársaságokban élő oroszokat.

A tervet annak nyomán dolgozták ki, hogy 1993 óta a magas halálozási arány és a születések alacsony száma miatt 11,2 millióval csökkent az Oroszországi Föderáció népessége. Ha ez a trend folytatódik, az évszázad közepére az ország lakossága a mostani 143 millióról 100 millióra csökken.

"Kritikus ponthoz értünk" - mondta Putyin a múlt héten, és a problémát a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek nevezte. Hétfőn a Kreml honlapján (www.kremlin.ru) elnöki rendelet jelent meg, amely szerint Moszkva "elő akarja mozdítani a külföldön élő honfitársak önkéntes áttelepülését" (Oroszországba), és e folyamat koordinálására már létre is hoztak egy állami bizottságot.

A rendeletben anyagi és szociális támogatást ígérnek a betelepülőknek. Azt, hogy ki minősül honfitársnak, eléggé homályosan fogalmazták meg: a szöveg szerint olyan emberekre gondolnak, akik "az orosz kultúra hagyományainak szellemében nőttek fel, ... és akik nem akarják elveszteni kapcsolatukat Oroszországgal".

A Kreml egyik szóvivője azt mondta: a terv olyanokra terjed ki, akik "orosz útlevéllel (személyazonosító okmánnyal) rendelkeznek, kettős állampolgárságú, oroszul beszélő személyek, illetve akik orosz útlevelet akarnak kérni".

Mindezek alapján több százezer, a volt szovjet köztársaságokban élő ember jöhet számításba, akiknek "hazatérése" régóta hangoztatott cél az egyre nagyobb befolyással rendelkező orosz nacionalisták körében.

Az nem világos, hogy a számukra felkínált ösztönzőket kiterjesztik-e majd arra a több millió, az exszovjet államokból érkezett vagy érkező illegális bevándorlóra, aki jelenleg a fekete munkaerő zömét alkotja Oroszországban. A Közép-Ázsiából, a Kaukázusból és Moldovából betelepedett munkaerő jelentős szerepet játszik az oroszok által került munkakörök betöltésben, de jelenlétük fokozta az Oroszországon belüli etnikai feszültségeket, amit a rasszista indítékú támadások, incidensek ugrásszerű megszaporodása is jelez.

Putyin elnök ennek ellenére kiállt a bevándorlók befogadása mellett. Az immigrációban látják ugyanis a népesség drámai csökkenésének kezelésére alkalmas három tényező közül az egyiket. A másik az egészségügyi ellátás javítása lenne, amely egyébként is halaszthatatlan, tekintettel arra, hogy Oroszországban az átlagos életelvárás alig 64 év, a harmadik lehetőséget pedig a több gyerek vállalásának ösztönzésében látják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS