2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai rakétatámaszpont Csehországban?

2006. június 27. 18:11, utolsó frissítés: 18:11

Rakétatámaszpontot szeretne létesíteni az Egyesült Államok Közép-Európában, mégpedig Csehország, Lengyelország vagy Magyarország területén – állítja a cseh sajtó, amelynek értesüléseit Cyril Svoboda külügyminiszter is megerősítette.

"Csehországnak szeptember végéig kell válaszolnia Washington azon kérdésére, hogy engedélyezné-e egy amerikai rakétatámaszpont létesítését a területén, vagy sem - mondta újságíróknak hétfőn este Svoboda. Megjegyezte: jelenleg csupán előzetes technikai jellegű tárgyalások folynak, s a támaszpontokról egyelőre még Amerikában sem született végleges politikai döntés.

A cseh védelmi minisztérium azonban azt állítja, hogy semmiféle konzultációkat nem folytat az amerikaiakkal. A Mladá Fronta Dnes című lap úgy tudja: az amerikaiak a globális rakétaelhárító rendszer keretében Közép-Európában is szükségesnek tartanak legalább egy rakétatámaszpontot, ahol védelmi jellegű föld-levegő rakétákat állomásoztathatnának.

Csehország bekapcsolódását az amerikai tervekbe elsőként 2002-ben Jaroslav Tvrdík akkori védelmi miniszter ígérte meg Washingtonnak. Számol vele az új cseh biztonságpolitikai stratégiai is, amelyet 2003-ban fogadott el a prágai kormány.

Cseh politikai körök és pártok igen óvatosan kezelik a témát, s a vélemények megoszlanak. Hasonlóan megosztott a közvélemény is, amelynek jelentős része a szovjet katonák után nem szívesen látna amerikaiakat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS