2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kukáskocsis sztrájk Marseille-ben: mindenütt csak szemét, kritikus a közegészségügyi helyzet

2006. június 26. 18:06, utolsó frissítés: 18:07

Kritikussá vált Marseille egészségügyi helyzete, mivel hétfőre több mint 2000 tonna szemét gyűlt fel az utcákon, mert a szemetesautók sofőrjei hét napja sztrájkolnak. Az alkalmazottak napidíjért dolgozó kollegáik állományba vétele és munkaidejük megreformálása előtt "valódi tárgyalásokat" követelnek.

A városvezetés ugyanis a szemetesek előzetes megkérdezése nélkül kívánja megszüntetni a vasárnapi szemétgyűjtést, ami elbocsátásokhoz vezethetne. A kukások valamennyi szakszervezete csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Vasárnap délután kisebb tűz ütött ki az 1,51 milliós nagyváros piacterén, amely az elmúlt napokban szabályos szemétteleppé alakult. Az elviselhetetlen szag mellett a környéket megszállták a patkányok is. A 30 fokos hőségben egészségügyi problémával fenyeget a tengerparti város utcáin és öblében felgyülemlett szemét.

A városlakók előszeretettel öntik a kukák tartalmát az utcák közepére azt remélve, hogy így a városi szervek kénytelenek lesznek a szemetesek helyett összeszedni. A legforgalmasabb környékeken a polgármesteri hivatal 17 tízköbméteres szeméttárolóval és két kamionnal próbál a helyzeten enyhíteni.

A hulladékkal teli utcákban a hajléktalanok száma is meggyarapodott, a kereskedők már jelentős forgalomkiesésre panaszkodnak. Az ezelőtti Marseille-i kukássztrájk 2003-ban öt hétig tartott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS