2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többségbe kerültek a bálnavadászat párti országok

2006. június 20. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

Japán és a bálnavadászatot helyeslő más országok vasárnap húsz év óta először többséget szereztek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságban (IWC) tartott szavazáson. Még nem sikerült ugyan érvényteleníteniük a bálnák vadászását tiltó, 1986 óta érvényben lévő határozatot, de a testület 33:32 arányban a tilalmat keményen bíráló nyilatkozatot fogadott el.

A határozati javaslatot hat karibi állam nyújtotta be, s csatlakozott hozzá a bálnavadászatot támogató Japán, Norvégia, Izland és Oroszország.

A nyilatkozat (.pdf-ben letölthető itt) feleslegesnek minősíti az érvényben lévő tilalmat, és többek közt felhívja a figyelmet arra, hogy a bálnák felelősek a halállomány megtizedeléséért. A dokumentumnak nincs ugyan kötelező ereje, de növeli Japán arra irányuló reményét, hogy sikerülhet elérnie a tilalom hatályon kívül helyezését.

Japán - akárcsak Izland - tartja magát a tilalomhoz, de tudományos célokra hivatkozva folytat bálnavadászatot. Az IWC tagjai közül Norvégia az egyetlen, amely teljességgel semmibe veszi a tiltást. A tilalom teljes hatálytalanításához az IWC hetven tagja háromnegyedének szavazata szükséges.

A természet- és környezetvédő szervezetek megütközéssel fogadták és már-már katasztrofálisnak nevezték a nyilatkozat elfogadását. Szerintük ez azt jelzi, hogy Japán nem hiába keres szövetségeseket a tilalom felszámolása elleni harcában, s ha a nyilatozattal a valóságban egyelőre nem is változik semmi, az egyensúly eltolódott. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS