2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hazahívja iraki katonáit Japán

2006. június 20. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Hazahívja iraki katonáit Japán

Véget vet Japán az ország második világháború utáni első külföldi katonai missziójának, és hazahívja Irakban állomásozó katonáit – jelentette be Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő. Tokió a döntés előtt az Egyesült Államokkal, az Irakot megszálló multinacionális erőkkel, Nagy-Britanniával és Ausztráliával konzultált.

A szigetország miniszterelnöke úgy vélekedett, hogy a japán katonák humanitárius küldetése sikeres volt, és ígéretet tett arra, hogy Japán a kivonulás után is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse az iraki újjáépítést. Tokió máris kötelezettséget vállalt a Irak pénzügyi támogatásának folytatására kedvezményes hitelekkel.

A mintegy 600 főnyi, nem harcoló japán egységet 2004 januárjában vezényelték Szamavába, a viszonylag békés síita többségű dél-iraki al-Muszanna tartományba. Mivel az 1947-es japán békealkotmány értelmében nem használhattak fegyvert, a kontingenst brit és ausztrál fennhatóság alá helyezték.

Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn jelentette be, hogy az itt állomásozó ausztrál, brit és japán katonák júliusban átadják a tartomány biztonsági ellenőrzését az iraki haderőknek. Ekkor tér haza a japán egység, amely az elmúlt két és fél év alatt nem szenvedett emberveszteséget. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS