2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberrablások miatt szankcionálja Japán Észak-Koreát

2006. június 16. 10:59, utolsó frissítés: 11:17

Elfogadta a japán parlament azt a törvényt, mely szankciókkal sújtja Észak-Koreát, ha továbbra sem hajlandó maradéktalanul feltárni, hány japán állampolgárt raboltatott el a hetvenes és nyolcvanas években, s mi lett a sorsuk. Phenjan 2002-ben beismerte, hogy ügynökei elraboltak 13 japánt, s ötnek közülük engedélyezte is a hazatérést, mondván, hogy a többi nyolc már meghalt.

Japán bizonyítékot követelt a nyolc személy haláláról. A japán illetékesek azt feltételezik, Észak-Korea a jelzettnél több személyt raboltatott el. Az elraboltakra azért volt szükség, hogy részt vegyenek a Japánba átdobni szándékozott észak-koreai titkos ügynökök felkészítésében.

A most jóváhagyott törvény felhatalmazza a kormányt arra, hogy megtiltsa észak-koreai hajók befutását japán kikötőkbe, s leállítsa a lakossági pénzátutalásokat, amelyekre a valutahiánnyal küszködő észak-koreai gazdaságnak komoly szüksége van.

Eközben a Phenjan elleni gazdasági szankciók feloldására kérte pénteken Washingtont Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök, mert szerinte az segítene megoldani az észak-koreai atomprogram körüli válságot. Ezt Kim 15 Nobel-békedíjas személyiség találkozóján jelentette ki Kvangdzsu városában tartottak. Kimnek 2000-ben ítélték oda a Nobel-békedíjat, mert sikerült történelmi jelentőségű találkozót tartania Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS