2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pár cent egy kelet-európai Kalasnyikov-töltény a bagdadi feketepiacon

2006. június 15. 13:34, utolsó frissítés: 2006. június 16. 11:17

Az iraki feketepiacokat elárasztotta a muníció – derült ki az Oxfam brit segélyszervezet kutatásából. A civilek megállapították továbbá, hogy többek közt a lőszer-kereskedelem nemzetközi ellenőrzésének hiánya miatt fokozódik az erőszak Irakban.

A jelentés szerint a forgalomba kerülő lőszerek egy részét 20 éve gyártották, tehát Szaddám Husszein fegyverraktáraiból származhatnak, azonban a munkíció nagy része új, és kelet-európai (román, cseh és szerb), valamint orosz lőszergyárakban készült. A golyókat a koalíciós erők, illetve az iraki hadsereg raktáraiból csempészhették ki, esetleg szomszédos országokból juthattak a fekete piacokra – állítja a segélyszervezet.

Bárki könnyen vásárolhat Irakban jó minőségű, új lőszert, mely ráadásul még olcsó is: egy, Kalasnyikov géppisztoly-golyó Bagdadban például 15-45 dollárcent, így egy emberélet körülbelül 2,5 dollárba kerül (orvosi források úgy tartják, átlagosan 4-12 golyót szoktak találni egy-egy holttestben).

Évi mintegy 14 milliárd töltényt gyártanak világszerte, azonban igen kevés adat áll rendelkezésre a vásárlókról és arról, hogy milyen célokra használják ezeket. A piacra dobott golyók csupán 17%-áról létezik export-nyilvántartás. Az Oxfam a nemzetközi ellenőrzés szigorítását sürgeti.(bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS