2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország: felrobbant egy tűzijáték-raktár Balatonfűzfőn, négyen meghaltak

2006. június 14. 21:55, utolsó frissítés: 21:55

Hárman haltak meg szerdán a magyarországi Balatonfűzfőn, amikor felrobbant egy pirotechnikai eszközöket tároló raktárépület; egy embert még keresnek a tűzoltók. Helyszíni beszámolók szerint a kora délután történt robbanás "a földdel tette egyenlővé" a 40x20 méteres alapterületű épületet a Balaton északi partján fekvő településen.

A raktárban mintegy 50 tonnányi, főleg kínai eredetű robbanóanyagot, tűzijátékokhoz használatos pirotechnikai eszközt tároltak. A robbanás miatt hatalmas területen szóródtak szét a törmelékek, illetve a raktárban tárolt pirotechnika maradványai, amelyek közt még lehet fel nem robbant anyag is.

A területet kora este nem lehetett megközelíteni, a rendőrök biztosítják és a tűzszerészek vizsgálják át a helyszínt és környékét. A robbanástól a közeli erdő is kigyulladt, az erős légnyomás miatt az egy-másfél kilométernyire lévő lakótelepen több ablak is betört. Az erdőben fellángolt tüzet a tűzoltók hamar megfékezték.

A Veszprém megyei katasztrófavédelem igazgatója a helyszínen elmondta: az egyik áldozat a raktárt tulajdonló Crescom Kft. egyik tulajdonosa, s a három elhunyt közül az egyik nő volt. Két portaszolgálatos dolgozót az őket ért légnyomás miatt vizsgáltak ki a veszprémi kórházban.

A rendőrség büntetőeljárást indít a robbanás miatt ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés büntette miatt indul meg. Az anyagi kár az elsődleges becslések szerint 80 millió forintra (mintegy 295 ezer euró) tehető.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a budapesti Crescom minden engedéllyel rendelkezett pirotechnikai eszközök tartásához és tárolásához, ám arra a "későbbi vizsgálat derít majd fényt, hogy pontosan milyen eszközök robbantak fel, s azok raktározásához megvoltak-e a szükséges engedélyek". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS