2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három fogoly lett öngyilkos Guantánamón

2006. június 12. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Feltehetően közös megegyezés alapján, tiltakozásképp öngyilkos lett három fogoly – két szaudi és egy jemeni – a guantánamói amerikai börtöntáborban. Egy amerikai ügyvéd, aki ellátja egyes foglyok jogi képviseletét, beszámolt arról, hogy az egyik fogoly hamarosan szabadult volna – csak ő ezt nem tudta.

Kiszivárgott, hogy a három öngyilkosságra a börtöntábor legszigorúbban őrzött részében került sor. Szakértők ezzel összefüggésben meglepetésüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy miként fordulhatott elő, hogy ilyen körülmények között az a három fogoly észrevétlenül felakaszthatta magát.

Ismeretes, hogy Washington európai szövetségeseinek túlnyomó többsége több ízben szót emelt a guantánamói törvénytelenségek miatt, s sürgette a börtöntábor haladéktalan bezárását.

Legutóbb Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök bírálta Wahingtonban a foglyokkal szemben tanúsított amerikai hatósági magatartást, s felszólított a börtön bezárására. Válaszában Bush először utalt arra: kormánya szeretné, ha a tábor mielőbb üres lenne, s a legfelsőbb bíróságot hibáztatta a bírósági tárgyalások elmaradásáért. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS