2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerb háborús bűnöst adott ki Oroszország Bosznia-Hercegovinának

2006. június 09. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Oroszország kiadta Bosznia-Hercegovinának a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűncselekmények miatt körözött Dragan Zelenovicsot - erősítette meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét, Christian Schwarz-Schillinget fogadva.

Zelenovicot átadták a bosznia-hercegovinai hatóságoknak az NT megkeresésével összefüggésben - mondta Lavrov az orosz állami 2-es tévécsatorna kamerái előtt.

A kelet-boszniai Foca város katonai rendőrségének most 45 éves egykori parancsnokhelyettesét emberiség elleni bűncselekmények, kínzás és nemi erőszak elkövetésével vádolja az NT. A boszniai szerb férfit tavaly augusztus végén Hanti-Manszijszkban tartóztatták le, mert hamis iratok voltak nála. Mint kiderült, már évek óta a nyugat-szibériai városban élt Petrovics álnéven, s az építőiparban dolgozott.

Carla Del Ponte, az NT főügyésze csütörtökön ismét bírálta Moszkvát, amiért késlekedett Zelenovic kiadásával, és amiért nem működik együtt egy másik szerb rendőrtábornok, Vlastimir Djordjevics letartóztatásában, aki az NT szerint ugyancsak Oroszországban tartózkodhat.

Lavrov egyébként azt mondta Schwarz-Schillingnek, hogy a boszniai rendezés fennmaradt problémáit fokozatosan kell megoldani az 1995-ös daytoni megállapodás alapelveire támaszkodva, különös tekintettel az összes államalkotó nép érdekeinek egyenlő mértékű tiszteletben tartására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS