2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A varsói melegparádé betiltását követeli az oktatási miniszter

2006. június 09. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Roman Giertych lengyel oktatási miniszter felszólította csütörtökön a lengyel főváros vezetőit, hogy tiltsák be a melegek tervezett varsói felvonulását. Indoklása szerint elejét kell venni annak, hogy a melegparádé részvevői "reklámot csináljanak az obszcén viselkedésnek".

Giertych és pártja, a Lengyel Családok Ligája hosszabb ideje kampányt folytat a szombatra tervezett varsói melegparádé ellen. Varsó konzervatív vezetői két éven át folyamatosan visszautasították a melegparádé megrendezésére vonatkozó kérelmeket, idén mégis engedélyezték a rendezvényt, feltehetőleg európai uniós tisztségviselők és emberi jogi csoportok tiltakozásainak hatására.

A jelenlegi államfő, Lech Kaczynski sem engedélyezte a melegparádékat, amikor még Varsó polgármestere volt, mert nézete szerint "az ilyen rendezvények reklámot csinálnak a homoszexuális életvitelnek, amely pedig ellentétes a lengyelek túlnyomó többsége által vallott hagyományos katolikus értékekkel".

A parádén számos német, francia, holland és svéd politikus is részt készül venni, tiltakozásul a lengyel hatóságok "kirívó homofóbiája" ellen. Klaus Wowereit, Berlin szociáldemokrata kormányzó polgármestere "durván sértőnek és az emberi méltóságot lealázónak" nevezte Giertych csütörtöki nyilatkozatát. A német főváros vezető tisztségviselője aggodalmának adott hangot a berlini képviselőtestület előtt a lengyelországi meleggyűlölet miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS