2020. május 25. hétfőOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán: hadjárat a műanyag bevásárlószatyrok ellen

2006. június 09. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

A japán kormány kötelezi az üzleteket a csomagolóanyagként forgalmazott bevásárlószatyrok használatának korlátozására. A kormányzat 10 százalékos csökkenést szeretne elérni, és 2008-ra már a mostanihoz képest valahol 5 és 10 százalék közötti csökkenéssel számol.

A törvény ugyan jövő év áprilistól lép életbe, de a japán kormányzat már most felszólíthatja a nagy üzleteket, a jelentősebb kiskereskedelmi cégeket, hogy dolgozzanak ki szabályokat a bevásárlószatyrok mennyiségének előírás szerinti korlátozására. A felszólított cégeknek ezentúl minden üzleti évükben beszámolót kell készíteniük a kormányzat felé, milyen eredményeket értek el ezen hulladékféleség visszaszorításában. Ha nem érnek el megfelelő eredményt, akár fél millió jen összegű büntetéssel is sújthatóak.

Jelenleg Japánban a kiskereskedelmi és gyártó vállalatok a csomagolási hulladék után díjat fizetnek, mivel ezt a hulladékot a kormányzat szervei újrahasznosításra begyűjtik és válogatják is. Ha ezt a díjat nem fizeti ki, akkor ugyancsak félmillió jenes bírságot fizettetnek vele. Ezt jövőre 1 millióra emelik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS