2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A migráció jó, mert mindenki nyer vele – hangsúlyozta Kofi Annan

2006. június 07. 08:27, utolsó frissítés: 08:39

Összességében pozitívan értékelte a migráció jelenségét Kofi Annan ENSZ-főtitkár mind a befogadó országok, mind a bevándorlók országai szempontjából abban a jelentésben, amit kedden adott át a világszervezet közgyűlésének. A főtitkár hangsúlyozta: ezek az előnyök a migránsok jogainak tiszteletben tartásától és azok alkalmazásától függenek.

Annan ugyanakkor elismerte, hogy a bevándorlás számos problémával jár, mint például a bevándorlókkal szembeni rossz bánásmód, az embercsempészet, a munkaadók lelkiismeretlensége, valamint a befogadó ország lakosságának idegengyűlölő megnyilvánulásai és ezek gyakran elhomályosítják a migráció előnyeit.

A migránsok száma 2005-ben világszinten 191 millióra nőtt. Jelenleg Európa fogadja be a világ bevándorlóinak legnagyobb hányadát (34%), majd Ázsia következik (28%). Észak-Amerika (23%), Afrika (9%), Latin-Amerika és a Karib-térség (3%), végül Óceánia (3%) is befogadó.

Annan a migráció gazdasági előnyeit ecsetelve emlékeztetett arra, hogy egyes országok, amelyek nem is olyan régen még kivándorlók tömegét adták a világnak, mint Írország, több dél-európai ország, Dél-Korea vagy Chile, látványos módon fejlődtek és olyan virágzó gazdaságot hoztak létre, amely már az új bevándorlókat vonzza.

A bevándorlók egyharmada egyik fejlett országból egy másikba vándorolt. Néhány olyan országban, amelyeket még ma is "fejlődő országnak" tekintenek, mint Dél-Korea, Szingapúr, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, a bevándorlás sokkal nagyobb ütemben nőtt, mint másutt. A bevándorlóknak csaknem a fele nő, és a fejlett országokba érkezettek száma meghaladja a férfiakét. A migránsok által családjaiknak hazaküldött pénz összege az elmúlt 10 évben több mint kétszeresére nőtt: 1995-ben 102 milliárd, 2005-ben pedig már 232 milliárd dollár volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS