2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alultápláltak, betegek: 150 ezer politikai fogoly Észak-Koreában

2006. június 06. 09:00, utolsó frissítés: 15:42

Úgy tudni, Észak-Koreában mintegy 150 ezer politikai foglyot őriznek az ország hat börtöntáborában – közölte hétfőn egy dél-koreai politikus országa hírszerző szolgálatára hivatkozva. Szong Jung Szan adatai megerősítik az amerikai külügyminisztérium becsléseit, amelyek 150 ezertől 200 ezerig teszik a phenjani rendszer politikai börtöneiben fogva tartott személyek számát.

A foglyok jórészt disszidálást korábban megpróbálók, illetve disszidensek családtagjai – életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, bár a jodoki táborból, Phenjantól 110 kilométerre északkeletre őrzöttek eseteit időnként felülvizsgálják és egyeseknek van esélyük a szabadulásra.

Az észak-koreai börtönök lakóit megfosztják alapvető jogaiktól, bányákban, a földeken dolgoztatják őket, alultápláltak, betegek. A szökési kísérleteket és a nem megfelelőnek tartott szexuális viszonyt halállal büntetik.

Egy Jodokból tíz év rabság után szabadult fogoly, Kang Csol Hvan elmondása szerint a táborokban gyakoriak a terhességek és születések, de arról is beszámolt, hogy a leleplezett terhes nőket művi vetélésnek vetik alá, az újszülötteket pedig megölik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS