2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai vízummentességet követel új EU-tagoknak az Európai Parlament

2006. június 02. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön bírálta az új EU-tagokat sújtó amerikai vízumpolitikát, azt, hogy Szlovénia kivételével a többi új tagállam polgárainak még mindig vízumot kell kérnie az amerikai belépéshez, s felszólította Washingtont: minden EU-országra terjessze ki a vízummentességet.

A német konzervatív EP-törvényhozó, Elmar Brok az EU és az Egyesült Államok kapcsolatának javításáról nyújtott be jelentést. A dokumentum szerint – amelyet az Európai Parlament csütörtöki brüsszeli ülésén elfogadtak a képviselők – az, hogy az Egyesült Államok a többi 2004-ben csatlakozott országgal szemben továbbra is egyoldalú vízumkötelezettséget tart fenn, azt sugallja: nem bízik az Európai Unió saját vízumszabályozásában.

A jelentés több ponton bírálta az amerikai politikát: így például sürgette a guantánamoi fogolytábor bezárását, s kérte, hogy ez az ügy kerüljön napirendre a következő EU-USA csúcstalálkozón. Az EP sajnálkozott amiatt, hogy Washington továbbra sem hajlandó aláírni semmilyen, az éghajlatváltozással szembeni hatékony fellépést szolgáló egyezményt.

A dokumentum azt is sürgette, hogy az Egyesült Államokat szólítsák fel az EU által vallott értékeknek, mint például a halálbüntetés tilalmának és a Nemzetközi Büntetőbíróság szerepének az elfogadására.

Egy másik, a két fél közötti gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó, s az EP-ülésen szintén elfogadott jelentés szerint a két nagy piac közötti kereskedelem korábban nem tapasztalt szintet ért el, a forgalom ma már eléri a napi egymilliárd eurót. Ugyanakkor ebben a dokumentumban a képviselők sürgették a továbblépést, s célul tűzték ki, hogy 2015-re hozzák létre a teljesen akadálymentes transzatlanti piacot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS