2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elborult az agyuk, vérfürdőt rendeztek amerikai tengerészgyalogosok az iraki Haditában

2006. május 29. 16:16, utolsó frissítés: 18:40

A hadsereg vizsgálatot indított és nagy eséllyel vádat is emelnek egy markonyi tengerészgyalogos ellen, akik a Time szerint – miután bombatámadás érte őket – a vádak szerint 24 iraki civilt mészároltak le. Az eset talán az abu grébi börtönbotránynál is érzékenyebben érinti az Egyesült Államok imidzsét.

A hivatalos verzió eddig az volt, hogy az ellenállók által uralt Hadita városában tavaly novemberben a katonákat bombatámadás érte. Ezután a tengerészgyalogosokra tüzet is nyitottak az iraki ellenállók – a jelentés szerint 15 iraki a pokolgép áldozatául esett, további kilenc lázadó halála a katonák érdeme.

A Time márciusi cikkében másképp tálalta a történetet: a megölt irakiak közül csak egynek volt fegyvere és azt sem használták – a katonák a robbaánás után lelőttek egy taxisofőrt négy utasával együtt, ezután pedig házról házra járva – valószínűleg bosszúból – 19 embert mészároltak le.

A tengerészgyalogság a cikk hatására belső vizsgálatot indított, és megállapította, hogy a meggyilkoltak nem voltak ellenállók. Ezel párhuzamosan azonban bűnügyi nyomozás is indult, mely az első és második jelentésben is talált ellentmondásokat – a nyomozók az eset eltussolásával vádolják a század parancsnokát és a Haditában állomásozó tengerészgyalogos ezred parancsnokát is.

Ha gyilkosságért vádat emelnek a katonák ellen, akár halálbüntetésre is ítélhetik őket. (nytimes/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS