2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életfogytiglanra ítélték az egyetlen élő beszlani túszejtőt

2006. május 26. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy orosz bíróság pénteken a 2004 szeptemberi beszlani iskolai túszejtést végrehajtó terroristák csoportjának egyetlen életben maradt tagját. Az ügyész halálbüntetés kiszabását kérte. A bíró kijelentette az ítélet kihirdetésekor, hogy a vádlott, Nurpasi Kulajev valójában halálbüntetést érdemelt volna, de mivel Oroszország (az Európa Tanácshoz való csatlakozása jegyében) moratóriumot hirdetett a főbüntetés alkalmazására, a bíróság a második legsúlyosabb büntetést szabta ki.

Kulajev elismerte az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia legfelsőbb bíróságán zajló perében, hogy részt vett a túszejtő akcióban, de tagadta, hogy bárkit is megölt
volna.

Azt mondta, hogy senki ellen sem alkalmazott erőszakot a túszejtő akció során, és nem tanúsított ellenállást a rendfenntartó szervekkel szemben, amikor azok megindították túszmentő rohamukat az iskola épületében lévő fegyveresek ellen.

Túlnyomórészt csecsen fegyveresek több száz iskolás gyermeket és számos felnőttet ejtettek túszul 2004. szeptember elsején az észak-oszétiai Beszlan 1-es számú iskolájának tanévévnyitó ünnepségén. Szeptember 3-án lövöldözés tört ki a túszejtők és az orosz biztonsági erők alakulatai között. 331 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét a tűzharcban, több százan megsérültek, és 34 millió rubeles (1,3 millió dolláros) anyagi kár keletkezett. A túszejtés megszervezőjeként Samil Bászájev csecsen hadúr jelentkezett.

A túszejtő akció következtében meghalt gyermekek szülei közül többen jelen voltak az ítélethirdetésen. Amikor elvezették a tárgyalóteremből a 25 éves elítéltet, többen megpróbálták rávetni magukat, hogy meglincseljék, de az őröknek sikerült feltartóztatniuk őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS