2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fizet a diszkrimináció miatt a Tesco Magyarországon

2006. május 26. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Összesen 325 ezer forint – mintegy 1200 euró – vagyoni nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság a Tesco Global Áruházak Rt-t Magyarországon, mert egy roma származású munkavállalót a származása miatt nem alkalmazott zalaegerszegi üzletében. A cigány származású felperes pénztárosnak jelentkezett 2004 telén, és annak ellenére nem vették fel, hogy mind szakmai, mind egészségügyi alkalmasságát igazolta.

A Tesco a karácsonyi szezon közeledtével keresett részmunkaidős munkavállalókat. Az állásra jelentkezett a roma származású felperes és nem roma barátnője is. Mindkettőjükkel készítettek már 2003-ban interjút, és az üzemorvos is alkalmasnak találta őket a pénztárosi munkakör betöltésére. A nem roma jelentkezőt felvették, cigány származású társát válaszra sem méltatták.

Az áruház ellen a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság járt el, és megállapította, a Tesco eljárása hátrányos megkülönböztetés. A bíróság huszonötezer forint vagyoni és háromszázezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a felperesnek. A másodfokon eljárt Zala Megyei Bíróság idén április 7-én helyben hagyta az első fokú bíróság ítéletét. A felperest másodfokon a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje képviselte. (országos sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS