2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erőszak Sao Paulóban: mobilon adták az utasítást

2006. május 18. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Százötvenháromra emelkedett a Sao Paulo brazil szövetségi államon végigsöpört erőszakhullám halottainak a száma. Az összehangolt támadássorozatot, amelynek része volt az állam számos fegyintézetében a hét végén kitört lázadás is, a Primeiro Comando da Capital (a Főváros Első Kommandója, PCC) nevet viselő szervezet indította el. A rendfenntartó erők tömeges mértékű mozgósítást rendeltek el az elvadult bűnözők megfékezésére.

Az utcai összecsapásokban, illetve támadásokban 138-an – 41 rendőr, fegyőr, polgárőr, 4 civil és 93 bandatag – vesztették életüket. A börtönzendülésekben 15 rab halt meg. A legfrissebb összesítések szerint a PCC tagjai 54 rendőrségi intézményt, 82 tömegközlekedési autóbuszt és 17 bankfiókot, illetve pénzkiadó automatát támadtak meg. Ugyancsak támadást hajtottak végre egy metróállomás és egy buszgarázs ellen.

A PCC azután indította el támadássorozatát, hogy egy hete 765 foglyot – köztük a csoport börtönben lévő vezetőit – az állam középső részéből két szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, hogy elejét vegyék egy nagyszabású börtönlázadásnak.

A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadások kezdetüket vették. Értesülések szerint a bűnözői csoport vezetői mobiltelefonjaik segítségével adtak utasítást a támadásokra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS