2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9/11: közzétették a videofelvételt, de azon nem sokat látni

2006. május 17. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Öt éves késéssel közzétette az amerikai igazságügyi minisztérium azt a videofelvételt, amelyet két biztonsági kamera rögzített 2001. szeptember 11-én a Pentagon épülete ellen végrehajtott terrortámadásról. Az American Airlines eltérített 77-es járata becsapódása következtében 184 ember vesztette életét, köztük a gép 59 utasa és személyzete.

A videó közzétételét 2004 óta követelte a Judicial Watch nevű szervezet a tájékoztatás szabadságát kimondó törvényre hivatkozva. A konzervatív csoport ezzel szerette volna eloszlatni a terrortámadás körül burjánzó összeesküvés elméleteket, amelyek szerint a Boeing 757-es gépet még útközben lelőtték és a Pentagont valójában egy cirkáló rakéta találhatta el.

Mindezt egy francia szerző, Thierry Meyssan állította, illetve olyan internetes honlapok terjesztettek, mint a 911truth.org vagy a Prisonplanet.com. A repülőgép becsapódásáról 2002-ben közzétett néhány állóképeken csupán óriási láng- és füstfelhőt látni.

A Pentagon arra hivatkozva tagadta meg a felvétel közzétételét, hogy az a peranyag része a Zacarias Moussaoui elleni perben. A kormány végül elfogadta, hogy az ítélet után eleget tesz a kérésnek. A felvételek azonban nem sokat árulnak el a történtekről, mivel puszta szemmel nem ismerhető fel a repülőgép.

Sajtójelentések szerint az egyik felvételen egy töredékmásodpercre látni a gép orrát a robbanás előtt. A felvétel rossz minőségét az magyarázza, hogy a Pentagon parkolójának a biztonsági kamerái másodpercenként csak két képet rögzítettek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS