2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból „jófiú” Líbia: amerikai nagykövetség nyílik Tripoliban

2006. május 16. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Az Egyesült Államok leveszi Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról, és hamarosan nagykövetséget nyit Tripoliban – jelentette be Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn.

A döntés betetőzi azt a folyamatot, amely 2003 végén kezdődött meg azzal, hogy Líbia a világ általános meglepetésére beleegyezett tömegpusztítófegyver-gyártási programjának felszámolásába.

Azelőtt Líbia elismerte részleges felelősségét a Pan Am 103-as járata ellen elkövetett, 270 személy életét követelő 1988-as robbantásos merényletért, 1999-ben pedig kiadta a merénylettel gyanúsított személyeket.

Az Egyesült Államok és Líbia között 1980-ban szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok. Az amerikai külügyminisztérium éveken keresztül azzal vádolta az észak-afrikai államot, hogy a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb támogatója. Ronald Reagan elnök 1981-ben és 1986-ban légicsapásokat rendelt el Líbia ellen.

Condoleezza Rice közleménye szerint a döntés elismerése annak, hogy Líbia továbbra is elkötelezetten elutasítja a terrorizmust, s példásan együttműködik az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösség tagjaival a civilizált világot 2001. szeptember 11-e óta veszélyeztető globális fenyegetéssel szemben. A kapcsolatok normalizálásában sajtóvélemények szerint szempont volt Líbia jelentős kőolaj- és földgázkincse is. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS