2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ koszovói kormányzója dicsér, a NATO-főtitkár fenyeget

2006. május 12. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Jelentős haladás mutatkozik Koszovóban a nagyhatalmak által meghatározott normák teljesítése terén a helyi albán vezetés erőfeszítéseinek köszönhetően – állapította meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített jelentésében a koszovói ENSZ-kormányzó. Sören Jessen-Petersen jelentése csak június végén kerül a Biztonsági Tanács elé, de legfontosabb észrevételei már csütörtökön nyilvánosságra kerültek.

Az 1999 óta ENSZ-igazgatás álló dél-szerbiai tartomány helyzetét áttekintve a kormányzó leszögezte, hogy a koszovói albán vezetés "újjáélesztette" azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szerbek és más nemzeti kisebbségek életkörülményeinek javítására, valamint egy működő demokrácia megteremtésére irányulnak.

A jelentést valószínűleg örömmel fogadják majd a koszovói albánok függetlenségi követelését mérlegelő nyugati hatalmak, amelyek szerint a koszovói lakosság 90%-át kitevő albán többségnek érvényre kell juttatnia a jog uralmát a tartományban. Ugyanakkor biztosítania kell az ott maradt 100 ezer szerb jogainak védelmét ahhoz, hogy növekedjenek Koszovó elszakadásának esélyei.

A helyzet azonban még mindig távol áll az ideálistól: csütörtök hajnalban például ismeretlen tettesek a Kosovska Mitrovica mellett fekvő, szerbek lakta Grabovac faluban géppisztolyból sorozatot adtak le a helyi benzinkút két fiatal szerb alkalmazottjára. Mindkettejüket megműtötték, állapotuk válságos. Mitrovica mellett vasárnap tüzet nyitottak egy ortodox papra, kedden pedig a dél-koszovói Srbice mellett kövekkel dobáltak meg egy autóbuszt, amelyben szerbek utaztak.

Az elmúlt évek tapasztalata az mutatja, hogy Koszovóban rendre súlyos bűncselekményeket követnek el a szerbek – jobbára fiatalok és gyerekek – ellen, közvetlenül azelőtt, hogy magas rangú nyugati politikus vagy küldöttség érkezik a tartományba.

Ez utóbbi támadás-sorozatot Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár látogatása apropóján követették el. A főtitkár csütörtökön Pristinában úgy fogalmazott, „mindenkinek a kompromisszum keresésére kell hangolódnia, a nemzetközi közösség pedig támogatni fogja a folyamatot. Mindenki, aki akadályt fog gördíteni ebben a folyamatban, a KFOR-ral fog szembesülni." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS