2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Falba ütköztek" CIA-börtönügyben az EP tényfeltárói Washingtonban

2006. május 12. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Az Európai Parlament (EP) eseti bizottságának jelentéstevője csütörtökön azt közölte, hogy az USA nyomást gyakorolt újságírókra azért, hogy ne nevezzenek meg egyes európai országokat a titkos CIA-börtönökről szóló írásaikban. Az olasz Claudio Fava, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehetséges európai titkos börtönei ügyében vizsgálódó EP-bizottság jelentéstevője nem nevezte meg az érintett újságírókat.

Fava közlése szerint erről "részletes bizonyíték" áll a testület rendelkezésére. A képviselő sajtótájékoztatóján nem közölte, miért gondolja, hogy a Fehér Ház nyomást gyakorolt újságírókra, és a részletekre sem tért ki.

Az európai parlamenti küldöttség, amely pénteken fejezi be kéthetes washingtoni látogatását, arra is panaszkodott, hogy "falba ütközött", amikor amerikai illetékesektől próbáltak meg tájékozódni a titkos CIA-járatokról. Carlos Coelho, a küldöttség vezetője képviselők sajnálatát fejezte ki, amiért a kongresszusnak csak négy tagja fogadta el a velük való találkozóra szóló meghívást.

Fava elmondta: a washingtoni külügyminisztérium illetékesei, akikkel csütörtökön találkoztak, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a titkos európai börtönökre vonatkozó értesüléseket. "Néha egy 'No comment' is érdekes információ lehet" – tette hozzá a képviselő.

John Bellinger, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jogi tanácsadója sajtótájékoztatóján tagadta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt volna egyes kelet-európai országokra, hogy ne működjenek együtt a tényfeltárókkal

A The Washington Post tavaly novemberben azt írta, hogy a CIA titkos börtönöket működtet Kelet-Európában, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feltételezett tagjait tartják fogva. A Human Right Watch emberjogi szervezet később a CIA-gépek légtérhasználati adataiból következtetve Lengyelországot és Romániát nevezte meg ezen börtönök lehetséges befogadóiként. Mindkét ország tagadta ezt az állítást. (mti/reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS