2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szófia: korrupt a SAPARD-iroda vezetője, agyonlőttek egy üzletembert

2006. május 11. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Felfüggesztették hivatalából szerdán a bolgár Állami Mezőgazdasági Alap igazgatóhelyettesét, mert a gyanú szerint kenőpénzt követelt, illetve fogadott el vállalatoktól annak fejében, hogy támogatásokat kapjanak az EU SAPARD
programjából.

Az illetékes bolgár ügyészség szerint Kraszimir Nedelcsev igazgatóhelyettes, a II. Szimeon Nemzeti Mozgalom elnevezésű centrista kormánypárt tagja 357 ezer levát (233 500 dollárt) követelt ki, illetve fogadott el támogatások kieszközléséért. A leleplezés és az eset nyilvánosságra hozatala Bulgária számára fontos pillanatban történt: az ország éppen arról igyekszik meggyőzni az EU-t, hogy képes rövid időn belül megfékezni a szervezett bűnözést és a korrupciót, s így alkalmas lehet a 2007. eleji EU-csatlakozásra.

Eközben agyonlőttek Szófiában egy 42 éves üzletembert egy alagsori parkolóban, abban az épületben, ahol lakott. A leszámolás áldozata két informatikai és építőipari vállalatot működtetett. Ivajlo Markov ellen korábban már indult büntetőeljárás rablás vádjával, és a rendőrség szerint egy 1990-ben felszámolt maffiacsoport tagja volt. Az üzletemberre két lövést adtak le, az egyik a mellkasát érte.

Az utóbbi pár évben a bolgár fővárosban több mint 70 maffia-leszámolás történt a nyílt utcán, de eddig egyetlen gyanúsított ellen sem emeltek vádat.

Az Európai Bizottság (EB) főként azért bírálta Bulgáriát, mert nem tett eleget a szervezett bűnözés és a korrupció ellen. Az unió vezetői attól tartanak, hogy korrupt tisztségviselők és bűnbandák kezén elsikkadhatnak Bulgáriában a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztésére, illetve a környezetvédelemre szánt EU-támogatások. (mti/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS