2020. május 25. hétfőOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Columbia: koboldvillám vagy jégtömb lehetett az ok

2003. február 10. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

A NASA nem zárja ki, hogy egy magából az űrhajóból származó jégdarab okozott sérülést a burkolaton. Az űrsikló külső üzemanyagtartályáról levált szigetelődarab a NASA szerint túl könnyű volt ahhoz, hogy komoly kárt tegyen a Columbia hőálló burkolatában. A légierő bejelentése szerint január 17-én, egy nappal az űrrepülőgép fellövése után egy katonai radar egy a Columbiától gyorsan eltávolodó tárgyat észlelt. A NASA szakértői azt vizsgálják, összeállhatott-e az űrsikló hulladékvizet elvezető nyílásán olyan jégtömb, amely leválva megsértette a hőálló burkolatot.

A vizet elvezető zsilip a kabin alján van, a baloldali szárny közelében. A vizeletet, a "háztartási" szennyvizet és az űrhajó üzemanyagcelláinak működése során keletkező vizet egyaránt itt vezetik el. A víz mikrokristályok formájában szóródik szét a hideg, légüres térben, de egyszer már volt példa arra 1984-ben, hogy futball-labda méretű jégdarab képződött a zsilip csonkján.

A másik új elmélet szerint magaslégköri villám csaphatott a Columbia ûrrepülõbe hét perccel a tragédia elõtt. E villámokat egy évtizede fedezték fel. Az angolul sprite-nak, azaz koboldnak nevezett vöröses színû villámok a zivatarfelhõkbõl felfelé, csaknem 100 kilométeres magasságig haladnak, tizedmásodpercnél rövidebb ideig tartanak, és gyakran kékes sugárzás kíséri õket. A kisülések százszor nagyobb sebességgel terjedhetnek, mint a felszíni villámok.

Walter Lyons kutató tíz évvel ezelőtt készített egy tanulmányt a NASA-nak, mely szerint egy a százhoz az esélye annak, hogy egy űrrepülő belerepüljön egy ilyen koboldba. Lyons egy kaliforniai amatőr csillagász felvételét elemezve azt állapította meg, a képen a Columbia mellett látható jelenség ugyan nem koboldvillám, de lehet más, eddig még ismeretlen elektromos jelenség is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS