2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Volt marxista lehet az új olasz elnök

2006. május 10. 12:19, utolsó frissítés: 12:27

Várhatóan Giorgio Napolitanót választja meg olasz államfőnek ma Rómában a törvényhozás két háza és a régiók küldöttei alkotta elektori testület. Giorgio Napolitano, aki hajdan marxista volt, júniusban tölti be 81. életévét, örökös szenátor és a parlament alsóházának volt elnöke.

Napolitano már tizenöt éve szakított a kommunizmussal: sokat tett azért, hogy a Baloldali Demokratikus Pártból haladó balközép erő váljék.

Az elnökválasztás hétfőn kezdődött, de az első három forduló nem hozott eredményt, miután a 1009 tagú elektori testületben csak kis többséggel rendelkezik az áprilisi választásokon győztes balközép pártszövetség, a Romano Prodi vezette Unione (Unió).

Az ellenzékbe szoruló Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártkoalíció nem volt hajlandó elfogadni Prodiék javaslatait, s egyértelműen elutasította, hogy baloldali jelöltre szavazzanak, így eleve elérhetetlen volt a szükséges kétharmados többség.

A törvények értelmében ugyanakkor a negyedik fordulótól elegendő az abszolút többség, vagyis 505 elektori szavazat az államfő megválasztásához, Prodiéknak pedig több mint 540 elektoruk van a választó testületben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS