2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Az SRS sok tagja őrzi Ratko Mladicsot" – így a szerb szélsőségesek

2006. május 10. 12:15, utolsó frissítés: 12:20

Előre hozott választásokat követelt Belgrádban mintegy 5 000 tüntető Európa Napja alkalmából. Az incidens nélkül véget ért megmozdulást a Liberális Demokrata Párt (LDP) hirdette meg, amelynek vezetője Csedomir Jovanovics, a 2003 márciusában Belgrádban meggyilkolt Zoran Djindjic néhai Európa-párti szerb miniszterelnök egykori közeli munkatársa.

A tüntetéshez két további ellenzéki párt, a Szerbia Polgári Szövetsége és a Szociáldemokrata Unió is csatlakozott számos nem kormányzati szervezet társaságában.

Közben Tomiszlav Nikolics, a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese tegnap a belgrádi parlamentben kijelentette, hogy "az SRS sok tagja őrzi Ratko Mladicsot". A politikus szerint nem háborús bűncselekmény ezt tenni és ő is rejtegetné a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett vádlottat, ha alkalma adódna rá.

Mint ismeretes, az EU úgy döntött: felfüggeszti a társulási tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval, mert a belgrádi hatóságok a megadott határidőre képtelenek voltak letartóztatni a által háborús bűnök és népirtás miatt több mint tíz éve körözött Ratko Mladicsot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS