2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ BT: nincs közös nevező Irán ügyében. Ahmadinezsád levele nem segít

2006. május 09. 17:47, utolsó frissítés: 17:48

Nem jutottak közös nevezőre az iráni nukleáris problémát illetően a világ nagyhatalmainak külügyminiszterei; így nem valószínű, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) döntést hoz a héten.

Az Egyesült Államok a testületet határozott fellépésre igyekszik rávenni, Kína és Oroszország azonban ellenzi, hogy a szorgalmazott határozattervezet Irán elleni szankcióknak nyisson utat.

Ahmadinezsád iráni államfő 18 oldalas, a BBC értesülései szerint történelmi, filozófiai és hitbéli kérdéseket feszegető levele ugyanakkor nem oszlatja el az iszlám köztársaság atomfegyverkezési ambícióival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat.

Sajtóértesülések szerint a keményvonalas iráni államfő a szeptember 11-i támadásokról, Izrael létjogosultságáról valamint a vallás szerepéről írt levelet Bushnak.

Bár a levél nem nyilvános, Scott McClellan, az elnöki hivatal szóvivője hétfőn megerősítette, hogy kézhez kapták a levelet, amelyet úgy jellemzett, hogy az semmit sem tesz a nemzetközi közösség aggodalmainak az eloszlatására.

John Negroponte amerikai nemzeti hírszerzési igazgató úgy nyilatkozott, hogy a levél elküldésének az időzítése nem lehet véletlen és a célja feltehetően a BT-ben zajló vita befolyásolása. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS