2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fogolykínzások: eddig 89 amerikai katonát ítéltek el

2006. május 09. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Az Afganisztánban és Irakban szolgáló amerikai haderő százhárom tagját állították eddig amerikai hadbíróság elé. Közülük nyolcvankilencet el is ítéltek a fogva tartottakkal szembeni rossz bánásmód miatt – közölte Genfben az amerikai védelmi minisztérium magas rangú illetékese az ENSZ kínzásellenes bizottsága előtt.

A tisztviselő beszámolójában cáfolta a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet állítását, amely szerint az amerikai hadsereg katonái által a fogva tartottakkal szembeni kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód miatt összesen 600 vizsgálat indult, de csak 54 bakát citáltak hadbíróság elé, s közülük is mindössze 40-et ítéltek el.

A tisztviselő szerint az elmarasztaló ítélettel lezárult 89 ügyből 19-ben egyéves vagy annál súlyosabb elzárást szabtak ki, 28 esetben pedig a vádlottat elbocsátották a hadseregből. Százhetven ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

Ez volt az első alkalom, hogy egy washingtoni tisztviselő megjelent az ENSZ tíztagú kínzásellenes testülete előtt azóta, hogy George Bush amerikai elnök 2001-ben bejelentette az úgynevezett terror-ellenes háború megindítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS