2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Levelet írt Bushnak az iráni elnök

2006. május 08. 14:20, utolsó frissítés: 14:25

Nézeteltéréseik rendezésére „új megoldásokat” ajánl George Bushnak Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A levelet a svájci nagykövetségen keresztül továbbítják a Fehér Házba, lévén, hogy az Egyesült Államoknak nincsen hivatalos képviselete Teheránban. Több, mint 25 éve – az 1979-es iszlám forradalom óta – nem írt iráni elnök az amerikai elnöknek levelet.

Ahmadinezsád szerint levele „új megoldásokat tartalmaz a nemzetközi problémák megoldására, illetve a világ jelenlegi törékeny egyensúlyának megőrzésére”. Nem tudni, hogy a dokumentumben szó esik-e az urándúsításról, mely jelenleg a fő beszédtéma Iránnal kapcsolatban; levél tartalmát akkor hozzák majd nyilvánosságra, amikor Bush is megkapja.

Az iráni vezetők mindeddig kizárták a közvetlen párbeszédet az Egyesült Államokkal, mondván, hogy Washington nem hajlandó egyenlő félként kezelni Teheránt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa napok óta konzultációkat tart egy határozatterevezetről, amelyet Nagy-Britannia és Franciaország terjesztett elő amerikai támogatással az iráni atomprogram ügyében. A határozat kötelezné Teheránt, hogy állítsa le az urándúsítást, s további lépésekkel fenyegetné meg, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

Az iráni vezetés vasárnap azzal vágott vissza, hogy Irán kivonulhat az atomsorompó-szerződésből, ha szankciókat hoznak ellene az urándúsítás miatt. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS