2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választási bukta után: mikor távozik Blair?

2006. május 08. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Hivatalos levélben követeli több tucat brit kormánypárti képviselő Tony Blair miniszterelnöktől, hogy vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét. A minap a helyhatósági választásokon a kormányzó Munkáspárt súlyos veszteségeket szenvedett.

A levélből összehangoltnak tűnő kiszivárogtatási akció nyomán idézett a The Observer, a The Sunday Times, a The Sunday Telegraph és a The Independent on Sunday, sőt előző nap a The Guardian is megszellőztette. Az egybehangzó részletek szerint a 353 alsóházi Labour-képviselő közül eddig ötvenen jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést.

A kormánypárti padsorokban körözött levél nem említi ugyan a kijelölt utódnak tekintett Gordon Brown pénzügyminiszter nevét, viszont szerzői leszögezik: "méltóságteljes, rendezett és hatékony hatalomátadásra" van szükség, ennek előfeltétele az egyértelmű menetrend és a folyamat átláthatósága.

Blair – aki a brit baloldal történetében rekordot felállítva egymás után három választást nyert a Labour élén – hónapokkal a legutóbbi, tavaly májusi parlamenti választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a pártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS