2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Roma küzdelem az egyenlőségért, az amerikai fekete polgárjogi mozgalom mintájára

2006. május 08. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

A közép- és kelet-európai romák helyzetéről közöl cikket a The New York Times vasárnapi száma miskolci keltezésű riportjában. A lap szerint a romák az egyenlőség elérésére az amerikai fekete polgárjogi mozgalom tapasztalataiból is példát merítenek.

A romák egyre gyakrabban fordulnak bíróságokhoz jogaik érvényesítésére, főleg ott, ahol az a legnagyobb eredménnyel kecsegtet: az Európai Unió új tagállamaiban, illetve a csatlakozásra pályázó országokban, amelyek igyekeznek jó benyomást kelteni Nyugat-Európában új diszkriminációellenes törvényeik szigorú értelmezésével.

Ez a stratégia bevált tavaly októberben Bulgáriában, ahol egy bíróság a romáknak adott igazat egy iskolai szegregációs ügyben. A pert, noha az még csak fellebbviteli szakaszban van, Dimitrin Petrova, a Roma Jogok Európai Központja nevű, budapesti székhelyű nemzetközi szervezet igazgatója a nevezetes egyesült államokbeli 1954-es legfelsőbb bírósági döntéséhez hasonlította, amely alkotmányellenesnek nyilvánította az "elkülönített, de egyenlő" oktatási rendszernek nevezett akkori amerikai gyakorlatot. A bolgár kormány máris változtatásokat tervez oktatáspolitikájában.

A riport kitér arra, hogy Makula György fiatal rendőr tavaly decemberben létrehozta a roma rendőrök szövetségét az Amerikában 1972-ben a rasszista megnyilvánulások elleni fellépés jegyében alapított Fekete Rendőrök Országos Szövetsége mintájára.

Az iskolai szegregáció elleni harc Magyarországon elérte Miskolcot – írja Otto Pohl újságíró. Újlaky András, a romák iskolaügyeit felkaroló Esély a hátrányos helyzetű gyermekeknek alapítvány elnöke roma közösségi vezetőkkel konzultált az utóbbi időben az iskolai integráció megvalósításáról, arról, hogy a szülők ne írassák be gyerekeiket a környékbeli iskolába, ahol kizárólag romák tanulnak. Újlaky kész pert indítani, ha anélkül nem boldogulnának. "Most, hogy már van törvény, azt használni is kell" – mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS