2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chomsky felosztaná Koszovót

2006. május 08. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Koszovót fel kell osztani – közölte a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban Noam Chomsky. Az ismert amerikai politikai gondolkodó nem lát más megoldást az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány jogállásának rendezésére.

Az interjúban Chomsky közli: már hosszabb ideje olyan érzése van, hogy az egyetlen reális megoldás Koszovó végleges státusára az, amit Dobrica Cosic jugoszláv elnök javasolt 1993 táján. Szerbia részévé kell válniuk azoknak a területeknek, amelyek valaha "szerb területek" voltak, a tartomány többi része pedig függetlenné válhat, ami alatt Albániához való csatlakozásukat kell érteni.

A Politika felveti, hogy Washington támogatja Agim Ceku koszovói miniszterelnököt, holott a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnoka részese volt az etnikai tisztogatásoknak. Vele kapcsolatban a tudós leszögezte: "Ceku háborús bűnös, aki részt vett a krajinai üldöztetésekben".

A professzor szerint a koszovói válság idején az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) segítette az UCK-t. A Clinton-adminisztráció rengeteg fegyvert szállított Törökországnak is a kilencvenes évek végén, amikor tetőfokára hágtak a kurdellenes kegyetlenkedések, ráadásul mindez NATO-tagországban történt.

Csak 1997 folyamán több fegyvert kapott Ankara, mint az egész hidegháború ideje alatt. "A Nyugaton erről nem tudósítottak. Saját bűntényeinkről nem tudósítunk..." - mondja Chomsky, aki mindig is kemény bírálója volt a washingtoni külpolitikának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS