2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiátkozott két kínai püspököt a Vatikán

2006. május 05. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Automatikusan kiátkozta a katolikus egyház azt a két kínai püspököt, akiket a pápa hozzájárulása nélkül szenteltek fel az ázsiai országban – jelentette ki csütörtökön Joaquin Navarro-Valls, a Szentszék szóvivője. Hangsúlyozta, a kiátkozás azokat is sújtja, akik részt vettek a felszentelésen.

A pekingi rendszerhez hű Kínai Hazafias Katolikus Szövetség szerdán szentelte fel az Anhuj (Anhui) tartománybeli Vuhu (Wuhu) városának püspökét. Ez volt három napon belül a második püspökfelszentelés Kínában a Vatikán jóváhagyása nélkül. Vasárnap Jünan (Yunan) tartományban nevezett ki egy főpapot a hivatalos kínai egyház.

A Vatikán által kiadott, szokatlanul kemény hangú közlemény szerint a pápa "mélységes nemtetszésének adott hangot a hír hallatán", és a kinevezéseket "a vallásszabadság súlyos megsértéseként" értékelte.

A kommüniké ugyanakkor azt is hangsúlyozza: Kínában a katolikus püspökök és papok "erős nyomásnak és fenyegetésnek" vannak kitéve, hogy részt vegyenek ezekben a felszentelésekben.

A felek az 1990-es években kezdtek tárgyalásokat az ötvenes években megszakadt kapcsolatok rendezéséről. A tárgyalások öt éven át szüneteltek, miután Peking 2000-ben öt püspököt a pápa jóváhagyása nélkül nevezett ki.

Kínában több millió katolikus hívő van. A pekingi rendszerhez hű, "hazafias" egyház mintegy 4 millió hívet tart számon, míg a Vatikán fennhatóságát elismerő, "földalatti" katolikus egyházhoz mintegy tízmillió hívő tartozik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS