2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Bevándorlók nélküli nap": bojkott az Egyesült Államokban

2006. május 02. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

"Bevándorlók nélküli nap" nevű országos bojkottal több, mint 1 millióan tiltakoztak hétfőn a bevándorlók és támogatóik a készülő bevándorlási törvény esetleges szigorításai ellen, az illegális bevándorlók jogi státusának kedvező rendezését követelve.

A szervezők arra szólították fel az izmosodó mozgalom híveit, hogy maradjanak távol munkahelyüktől, vagy az iskolából, és hétfőn lehetőleg ne vásároljanak semmit. Mivel munkásaik hiányoztak, sok cég kénytelen volt zárva tartani.

A kongresszus már hónapok óta a bevándorlási politika megreformálására hivatott törvénytervezeten huzakodik. A kulcskérdés: mi történjen a 11 millióra becsült illegális bevándorlóval, melyek 75%-a latin-amerikai. Az Egyesült Államokban 40 millió a spanyol ajkúak száma és a legnagyobb kisebbséget alkotják, megelőzve az amerikai feketéket is.

Az amerikai képviselőház megszavazott egy törvénytervezetet, mely bűnözőkként kezelné az illegális bevándorlókat és megszigorítaná a határok őrizetét. Egy másik törvénytervezet a szenátusban van megakadva: ez megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az illegális bevándorlók számára, továbbá beindulna egy vendégmunkás-program, melyet maga George Bush is régóta szorgalmaz.

Az Egyesült Államok konzervatív köreiben megütközést keltett, hogy – a hétfői bevándorlók nélküli nap elé időzítve – megjelent az amerikai nemzeti himnusz spanyol nyelvű változata, a Nuestro Himno (Mi himnuszunk). A latin zene sztárjai, Gloria Trevi, Carlos Ponce, Wyclef Jean, Ivy Queen, Olga Tanon és mások az 1985-ös "We are the World" mintájára éneklik a himnuszt spanyolul minimális fordításbeli szövegmódosítással. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS