2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iránt kémlelő izraeli műholdat lőttek fel Oroszországból

2006. április 26. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Izraeli kémműholdat bocsátottak fel az orosz űrcsapatok egy távol-keleti bázisról moszkvai idő szerint kedd este.

Az Eros-B műhold rendben pályára is került, leválva a Sztart-1 típusú könnyű hordozórakétáról, amelyet az Amur-vidéki Szvobodnij űrrepülőtérről indítottak - közölte az űrcsapatok szóvivője, Alekszej Kuznyecov az Interfax szerint, hozzátéve, hogy a műhold irányítását már át is adták az izraeli megrendelőnek.

Az Eros-B a 2000 decemberében felbocsátott társával együtt a rendszeresen arab területek fölött átrepülő Ofek 5 izraeli kémműhold tevékenységét segíti majd elő - írta kedden a Jediót Ahronót című izraeli napilap, amely szerint Izrael egy további műhold fellövését is tervezi. Ez utóbbi szélsőséges időjárási körülmények között és sötétben is képes lesz a kijelölt objektumok megfigyelésére. Az Eros-B közel 500 kilométeres magasságban kering, és 94 percenként repüli körbe a Földet. A 350 kilogrammos Eros B akár 70 centiméteres tárgyakat is képes észlelni és megfigyelni a világűrből. Ez a felbontás lehetővé teszi Izrael számára, hogy információkat szerezzen az iráni nukleáris programról és a zsidó államot is elérni képes, nagy hatótávolságú rakétákról.

"A műhold legfontosabb tulajdonsága a fotózási képessége és a felbontása. A műhold igen nagy felbontású képeket készít és az (állami) Israel Aircraft Industries cég nagy tapasztalattal rendelkezik a kapott információk feldolgozásában" - mondta egy védelmi tisztségviselő a Jediót Ahronótnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS