2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érdemi tárgyalások kezdődnek a vajdasági magyar autonómiáról

2006. április 07. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Érdemi szakértői tárgyalások kezdődnek hamarosan a vajdasági magyar autonómiáról - ebben állapodott meg pénteken Belgrádban Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

A megbeszélés után Kasza az MTI és a Magyar Szó című vajdasági napilap tudósítójának nyilatkozva elmondta: szó volt a vajdasági magyarság problémáit érintő minden témáról, amelyről tavaly november elején kezdődött meg a párbeszéd a pártvezetők és miniszterelnök között.

Megállapodás született arról, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek a VMSZ szakértői és az alkotmányozási folyamatot irányító Zoran Loncar szerbiai államigazgatási miniszter között arról, hogy milyen mértékben épüljön be a párt alkotmányos platformja az alaptörvény készülő tervezetébe - mondta Kasza.

Ezen belül megkezdődik az érdemi párbeszéd a vajdasági magyar autonómiáról - mondta Korhecz Tamás, a vajdasági kormány alelnöke, kisebbségügyi miniszter, aki szintén jelen volt a megbeszélésen. "A miniszterelnök nem zárkózott el ettől... Most érdemben fogunk beszélni arról, hogy a magyarságnak milyen autonómiája legyen, milyen formát öltsön, és mi az, ami a szerb állam szempontjából elfogadható, és megfelel a magyar érdekeknek is" - mondta Korhecz, rámutatva arra, hogy amennyiben a montenegrói függetlenségi népszavazás sikeres lesz, Szerbia "alkotmányozási kényszerbe" kerül.

A VMSZ tavaly júliusban megalkotta alkotmányos platformját, amelyben szerepel az az elgondolás, hogy önkormányzatok társulása révén - amennyiben népszavazáson áldását adja rá a helyi lakosság - saját jogalkotói és végrehajtó szervekkel rendelkező, többnyelvű, soknemzetiségű mikrorégiók jönnének létre. Amennyiben ez az elképzelés beépülne az alkotmányba, Észak-Bácskában megvalósulhatna a VMSZ elképzelése a magyar területi autonómiáról.

Korhecz szerint a kormányfő ígéretet tett arra is, hogy a magyarellenes jogsértéseket vizsgáló bizottság április folyamán elkészíti jelentését, amely összefoglalja és elemzi az incidenseket, és javaslatokat tesz a gondok kezelésére. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt a megromlott szabadkai közbiztonságról, a magyar politikusok követelték Borivoj Mucalj szabadkai rendőrfőnök menesztését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS