2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán: kutatási célú urándúsítás, radarokat kijátszó rakéta és hidroplán

2006. április 04. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Irán kész tárgyalni az ipari mértékű urándúsítás ügyéről, viszont nem hajlandó lemondani a kutatási célú urándúsításról - jelentette ki kedden Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 29-én harminc napot adott Teheránnak arra, hogy felfüggessze mindennemű urándúsítási tevékenységét. Az iráni külügyminiszter teheráni sajtótájékoztatón fenntartotta azt az iráni álláspontot, miszerint országa nem mond le a februárban megkezdett kutatási célú urándúsításról, mert ahhoz joga van.

Irán saját közlése szerint kutatási céllal csekély mértékben folytat urándúsítást. Ipari léptékű dúsítással atomerőmű fűtőanyagára lehet szert tenni. Az Egyesült Államok és Franciaország viszont azzal vádolják Iránt, hogy a dúsítás atomfegyver gyártását célzó titkos programja keretébe illeszkedik; Teherán tagadja a vádat. Az orosz segítséggel a délnyugat-iráni Busehrben felépült első iráni atomerőmű még idén megkezdi működését.

Ugyanakkor Irán két új fegyverrendszer - egy hajók elleni rakéta és egy hidroplán - kifejlesztéséről és sikeres kipróbálásáról adott hírt kedden. A hajók ellen kifejlesztett rakéta az állami rádió közlése szerint képes kijátszani a radarokat, és olyan irányítórendszere van, amelyet nem lehet megzavarni. A hidroplán kis magasságban a tenger felszíne fölött repül, hogy a radarok ne észlelhessék. A bejelentéssel megfigyelők szerint Teherán azt akarja sugallni, hogy adott esetben Irán képes megvédeni magát egy amerikai támadással szemben, és lezárni a Nyugat olajfogyasztása szempontjából létfontosságú Hormuzi-szorost.

Az iráni fegyverkezésre reagálva a Pentagon szkeptikus véleményt hangoztatott. Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint lehetséges, hogy az irániak nagy előrehaladást értek el a radarsugarak elnyelése területén. "Ugyanakkor az irániak arról híresek, hogy szeretnek dicsekedni és eltúlozni műszaki és harcászati kapacitásaik fejlesztését" - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS