2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötödik gépet térített volna el Moussaui a "cipőbombás" Richard Reiddel együtt

2006. március 28. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Zakarias Moussaoui, a szeptember 11-i terrortámadások egyetlen vádlottja bevallotta: tudott a készülő támadásokról, bár a részleteket nem ismerte. Elfogásakor hazudott az FBI ügynökeinek, hogy semmi se zavarja meg a merényleteket végrehajtását. Az is kiderült, hogy nem ő lett volna a huszadik gépeltérítő, mint azt feltételezték.

Ugyanis a negyedik, Pennsylvaniában lezuhant repülőt a többi utasszállítóval ellentétben nem öt, hanem csak négy terrorista kerítette hatalmába. A hatóságok úgy hitték, a bevándorlási törvények megszegéséért 2001. augusztus 16-án letartóztatott Moussaoui hiányzott erről a gépről.

Moussaui úgy vallott, hogy egy újabb gépet kellett volna eltérítenie a "cipőbombás" Richard Reiddel és másik három személlyel együtt és azt Oszama bin Laden utasítására a Fehér Háznak kellett volna vezetnie. Elmondta még, hogy az al-Kaidával való kapcsolata fokozatosan vált egyre szorosabbá, és hogy az első, gépeltérítésról szóló ajánlatokat visszautasította.

Társa, a brit születésű Richard Reid egy Párizsból Miamiba tartó American Airlines-repülőt kísérelt meg felrobbantani 2001 decemberében és életfogytiglani börtönbüntetést kapott 2003 januárjában.

A most zajló per egyetlen tétje az, hogy a 37 éves Moussaui-ra méreginjekcióval végrehajtandó kivégzés vagy pedig életfogytiglani börtön vár. A halálos ítélethez a vád képviselőinek bizonyítaniuk kell, hogy Moussaouinak közvetlen szerepe volt a csaknem háromezer áldozat életének kioltásában. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS