2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínos: magánkölcsönökből él Blair pártja

2006. március 22. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

A mind kínosabb politikai botrány mellett pénzügyi válság is fenyegeti a kormányzó brit Munkáspártot a titkosnak szánt támogatói hitelek miatt: az érintett nagyvállalkozók közül ugyanis többen visszakövetelik pénzüket. Szerdai londoni kommentárok szerint ez a Tony Blairre mért legmegalázóbb politikai csapások egyike politikai pályafutásának kezdete óta.

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Labour pártról az utóbbi tíz napban derült ki a sajtóban megjelent leleplező riportok nyomán, hogy csaknem 14 millió fontos (5,2 milliárd forintos) magánkölcsönökből él.

A magánszemélyektől, zömmel a brit ipari és szolgáltató szektor nagyvállalkozóitól felvett hiteleket a párt még a tavaly májusi választások előtt, választási kampányának finanszírozására kapta.

Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, mind egyértelműbb bizonyítékok utalnak azonban arra, hogy a kampányt hitellel támogatók közül többet cserébe a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, ami egybehangzó kommentárok szerint már kimeríti a politikai korrupció fogalmát. Az ügyben vizsgálatot kezdett a Scotland Yard is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS