2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikola húsz évre akart berendezkedni – határon túli voksokkal

2006. március 22. 11:40, utolsó frissítés: 11:48

Orbán Viktor Fidesz-kormányfőjelölt is elhatárolódott jelölt-helyettese, Mikola István volt egészségügyi miniszter hétvégi kijelentésétől. Mikolát a Fidesz kongresszusa vasárnap választotta 1274 szavazatból 1211 igennel kormányfőhelyettes-jelöltté.

Az exminiszter megválasztása után mondott beszédet, melyben többen közt azt hangoztatta: "új nemzettudat kialakulására van szükség, ehhez négy erőforrás, nemzeti identitás, társadalmi szolidaritás, család és hit kell. (...) Sajnos az alaphelyzet nem jó, mert a magyarság nemzetlelkéből, a kollektív tudattalanból Mohácstól Trianonig, Trianontól (2004) december 5-ig a történelmi vereségek, a háborúk felszívták az energiát" – mondta. A politikus szavait időnként kitörő taps szakította félbe.

Mikola hangsúlyozta: meg kell próbálni nyerni, de nemcsak négy, hanem húsz évre. "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".

A Fidesz elnöke ennek kapcsán most így nyilatkozott: "Mikola Istvánnak lehetnek ilyen tervei, de ez olyan messze van a realitásoktól, hogy egész egyszerűen kivitelezhetetlen". Orbán érvelése: a szocialisták és a Fidesz megegyezése nélkül nem lehet módosítani a kétharmados választójogi törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt. "Ez jól van így, ezek olyan horderejű kérdések, amelyekről meg kell egyezni, már hogyha az ember változtatni akar a fennálló helyzeten" – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Mikolával nem egyeztettek-e előzőleg ebben az ügyben, Orbán Viktor azt mondta: "nálunk mindenki arról beszél, amiről akar".

Mikola kijelentését éles hangon ítélte el már korábban a másik három parlamenti párt. Szili Katalin (MSZP) parlamenti elnök szerint ezzel a politikus felrúgta a határon túli és magyarországi képviselők 2005 szeptemberi megállapodását arról, hogy a kisebbségi magyarok sorsa nem lesz kampánytéma. "Szavazatokat kiérdemelni kell, nem pedig megvásárolni" – mondta Szili.

"Mikola István, akit Orbán helyettesének választott a Fidesz, most végre bevallotta, mit jelentenek számára az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, és a többi, határon túl élő magyarok: ötmillió újabb szavazatot Orbánra. Húsz év egyeduralom biztosítása az egyetlen céljuk " – így hangzott az SZDSZ közleménye.

"A Fidesz szavazógépnek tekinti a kettős állampolgárokat" – ezt volt az MDF kisebbségpolitikusa, Csapody Miklós kommentárja. A politikus szerint a Fidesz a határon belül élőket is megsértette azzal, hogy szavazatukat fölöslegesnek, zárójelbe tehetőnek tekintené akkor, ha a határon túliak is választójoggal rendelkeznének. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS