2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mohamed-karikatúrák miatt lemondott a svéd külügyminiszter

2006. március 21. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Bejelentette lemondását kedden Laila Freivalds svéd külügyminiszter. Freivalds a nemzetközi vihart kiváltott Mohamed-karikatúrák ügyében került az elmúlt hónapokban a támadások kereszttüzébe.

Freivaldsot azzal vádolták, hogy nyomást gyakorolt a szélsőjobboldali, bevándorló-ellenes Svéd Demokrata Pártra, hogy zárja be internetes oldalát, amelyen pályázatot hirdetett Mohamed-karikatúrákra. A vádak szerint a miniszter ezzel megsértette a véleménynyilvánítási szabadság elvét.

A miniszterasszony népszerűsége már 2004 decembere óta mélyponton volt, mert a közvélemény szerint túlságosan lassan reagált a dél-ázsiai szökőárra. A cunamiban 543 svéd állampolgár vesztette életét, a skandináv országot érte a legsúlyosabb veszteség a nyugati államok közül.

Freivalds már másodszor kényszerül lemondani miniszteri tisztségéről. 2000-ben az igazságügyi tárca éléről távozott, miután kedvezményes áron meg akart vásárolni egy általa bérelt stockholmi lakást. 2003-ban került vissza a kabinetbe, hogy átvegye a meggyilkolt külügyminiszter, Anna Lindh örökét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS