2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A cseh elnök köteles aláírni az egyneműek hivatalos kapcsolatáról szóló törvényt

2006. március 16. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Ismételten jóváhagyta szerdán a cseh képviselőház az egyneműek kapcsolatát hivatalosan elismerő, közelmúltban elfogadott törvényt, amelyet előzőleg Václav Klaus államfő megvétózott.

A parlament 200 tagú alsóházában ezúttal 101 képviselő támogatta a törvényjavaslatot, ami elegendő volt a köztársasági elnök vétójának a leszavazásához. Az államfőnek az új szavazás után már nincs lehetősége visszaadnia a jogi normát, hanem köteles azt aláírni, s életbe léptetni.

Václav Klaus korábban azért utasította el a törvény aláírását, mert úgy véli, hogy az "alapvető módon beavatkozik az emberek közti, partneri viszonyba". Klaus ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját, miszerint az egyneműek kapcsolatának hivatalos bejegyzése nem más, mint olyan privilégiumok megszerzésére irányuló próbálkozás, amelyek csak a gyerekeket nevelő családokat illetik meg.

A cseh köztársasági elnök vétója után a sokat vitatott jogi norma visszakerült a parlament alsóházába, a képviselőházba, amely felülbírálta az államfő vétóját. A képviselők többsége az államfő kifogásait elutasította. A törvény szerint az egynemű, hivatalosan együtt élő partnerek viszonyát ezentúl a személyi okmányokba is be fogják jegyezni. A partnerek betegség esetén olyan információkra jogosultak a másikról, mint a házastársak, s lehetőségük lesz egymás után örökölni is. Kötelességük a másikról gondoskodni, de a törvény szerint gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

Az egyneműek partnerkapcsolatának törvényesítését az egyházak és a kereszténydemokrata politikusok élesen bírálták és határozottan elutasították. A legfőbb érv az volt, hogy egy ilyen kapcsolat törvényesítése gyengítheti a hagyományos családot. A törvényt egy felmérés szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada támogatja, míg harminc százaléka ellenzi. A törvényt négy elutasítás után az ötödik nekifutásra fogadta el a cseh parlament. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS